Werkwijze

Specialist in Bewindvoering, Curatele en Mentoraat

WERKWIJZE
A&A Bewindvoerders

Voordat A&A Bewindvoerders uw financiën kan beheren, dient er eerst een verzoek tot onder bewindstelling/ curatele te worden ingevuld en ingediend bij de Rechtbank in uw provincie.

Dit geschiedt door middel van een eerste intakegesprek bij de aspirant onder bewind gestelde(n) thuis. Hier mogen ook familieleden en/of hulpverleners bij aanwezig zijn. Tijdens dit gesprek wordt er ook gekeken of er nog andere hulp moet worden ingezet om het beschermingsbewind tot een succes te maken en eventuele onderliggende oorzaken aan te pakken.

Er kunnen ook stukken meegeleverd worden met het verzoek tot onder bewindstelling, waaruit de kantonrechter kan concluderen dat u niet in staat bent uw financiën op een juiste manier te beheren. Dit kan een toelichting van een hulpverlener, verklaring van een (huis)arts of familieleden zijn.

Als de Rechtbank een beschikking heeft afgegeven, kan de onder bewindstelling starten en is de bewindvoerder verantwoordelijk voor uw financiële zaken. U kunt dan niet meer alleen over uw financiën beslissen, want de rechter heeft u uw bevoegdheid ontnomen en overgedragen aan de bewindvoerder.

De bewindvoerder zal instanties en bedrijven waar u contact mee heeft aanschrijven met de mededeling dat u onder bewind bent gesteld en ook vragen of er eventueel openstaande vorderingen zijn. Daarnaast verzoekt de bewindvoerder uw adres aan te passen naar het postadres van de bewindvoerder.
Mocht u thuis nog post ontvangen, die betrekking heeft op uw financiële zaken, moet u deze post doorsturen naar de bewindvoerder.

De bewindvoerder opent op uw naam een beheer- en leefgeldrekening bij de ING-bank. Mocht u al bij deze bank een betaalrekening hebben, dan wordt deze rekening omgezet naar de leefgeldrekening. Beide bankrekeningen worden gekoppeld aan het ING-account van de bewindvoerder.

Wanneer u gebruik maakte van internetbankieren, komt dit te vervallen.
Op de beheerrekening komen al uw inkomsten binnen, worden de vaste lasten betaald en geld gereserveerd voor onvoorziene uitgaven, zoals bijv. eindafrekeningen van energiebedrijven, eigen bijdrage zorgverzekeraar en vervanging van goederen. Op uw leefgeld-rekening wordt meestal wekelijks uw leefgeld gestort, u hebt van deze rekening een pinpas en pincode.

Standaardtaken voor de bewindvoerder:

  • Aanvragen beschermingsbewind, mentoraat of curatele en aanwezig zijn bij de zitting
  • Inventariseren van inkomsten, uitgaven, schulden en bezittingen
  • Opstellen en indienen van boedelbeschrijving voor de Rechtbank
  • Betalingen verrichten van uw financiële verplichtingen
  • Uitvoeren van administratieve taken
  • Bijhouden van uw financiële administratie
    Maken van een budgetplan en eventueel schulden-overzicht

• Eventueel afsluiten van verzekeringen, WA-verzekering is verplicht

  • Openen van beheer- en leefgeld-rekening
  • Jaarlijkse rekening en verantwoording afleggen aan de Rechtbank
  • Reserveringen voor onvoorziene uitgaven, eigen bijdrage zorgverzekeraar en vervanging van goederen

    Bereikbaarheid A&A Bewindvoerders Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 09.30 uur en 11.30 uur. Het nummer waar u ons op bereikt is 06-41871434 en in noodgevallen kunt u ook dit nummer bellen of whats appen. U kunt natuurlijk ook mailen naar aenabewindvoerders@gmail.com. AenA Bewindvoerders beantwoordt post en email binnen maximaal 2 werkdagen.

    Vervanging bewindvoerder tijdens vakantie of ziekte.
    Als A&A Bewindvoerders gesloten is tijdens een vakantieperiode of ziekte, dan is de vervangende bewindvoerder: Acta Bewindvoering, mevrouw Lies van den Brink, telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 0642382494 van maandag tot en met donderdag tussen 9.30 uur en 11.30 uur, of via mailadres info@actabewindvoering.nl. Tijdens een vakantieperiode kunt u voor onverwachte zaken en noodgevallen contact opnemen met Acta Bewindvoering, maar het is niet de bedoeling dat u, bijvoorbeeld voor een verjaardag, uitstapje, vakantie, afspraken, feest, kapper, persoonlijke verzorging, etc. contact op neemt met de vervangende bewindvoerder. Deze zaken kunt u voor onze vakantie aanvragen bij A&A Bewindvoerders en dan kunnen deze opdrachten ingepland worden bij de ING, mits er financiële ruimte voor is. Dus voor zaken die al langer vaststaan en/of waar de datum al van bekend is.

Acta Bewindvoering overlegt tijdens de vakantie als er een aanvraag binnengekomen is, met A&A Bewindvoerders op een afgesproken tijdstip of er al dan niet sprake is van een onverwachte gebeurtenis of noodgeval en of er financiële ruimte is voor het overmaken van extra geld. Als aan het verzoek voldaan kan worden, zal A&A Bewindvoerders het bedrag naar u overmaken.

Onze vakantie wordt ruim van tevoren bekend gemaakt aan u en staat altijd onder onze mails vermeld en als statusmelding bij whatsapp.

Heb je een klacht? Lees dan onze klachtenregeling.